Palacsinta rizslisztből
A palacsinta igazi klasszikus édesség a magyar konyhában. Az alábbi receptben a hagyományos búzaliszt helyett rizslisztet használunk, amely gluténmentessé teszi a palacsintát. A rizsliszttel készült palacsinta hólyagos, omlósabb textúrájú és kissé rizses ízű.
Hozzávalók
- 200 g rizsliszt
- 2 ks nagy tojás
- 3 dl tej
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj vagy vaj a sütéshez
- cukor, lekvár vagy nutella a töltelékhez
Eljárás
Egy nagy tálban keverjük össze a rizslisztet és a sót. Adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze addig, amíg sima tésztát kapunk.
Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük a tésztát. A tésztának sima és folyékony állagúnak kell lennie.
Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes hőmérsékleten, és kenjük ki olajjal vagy vajjal. Öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát, és gyorsan forgassuk körbe, hogy egyenletesen eloszlassuk benne.
Süsd a palacsintát 1-2 percig, amíg az alja aranybarna színű lesz. Fordítsuk meg, és süsd a másik oldalát is 1-2 percig.
Töltsük meg a palacsintát a kívánt töltelékkel (cukor, lekvár vagy nutella), és hajtsuk be a széleit. Ismételjük a folyamatot a maradék tésztával.
Tálaljuk melegen.