Forrás: Pixabay
Pikáns Csalamádé savanyúság télire
A Csalamádé savanyúság egy finom, egészséges és nagyszerű télire eltehető étel, mely igazi magyar tradíció. A nagymamák titka, melyben a legkülönbözőbb zöldségek ötvöződnek pikáns ecetes-savanykás szirupban. Ideális kiegészítője a húsos ételeknek, de önmagában is fogyasztható.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 2 kg zöld vagy sárga paprika
- 1 kg káposzta
- 1 kg hagyma
- 1 kg paradicsom
- 1 kg uborka
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg zeller
Léhez:
- 2 l víz
- 2 l ecet
- 5 evőkanál só
- 500 g cukor
- 3 evőkanál mustármag
- 3 evőkanál köménymag
- 1 evőkanál bors
- 8 gerezd fokhagyma
Eljárás
A paprikát, káposztát, hagymát, paradicsomot, uborkát, sárgarépát és zellert megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zöldségeket egy nagy tálba tesszük.
A léhoz a vizet, az ecetet, a sót és a cukrot egy fazékban összeforraljuk, majd lehűtjük.
A mustármagot, a köménymagot, a borsot és a zúzott fokhagymát a léhez adjuk.
A lével leöntjük a zöldségeket, és 24 órán keresztül hűtőben tartjuk.
Másnap a csalamádét szűrővel lecsöpögtetjük, és a kenyeret, sót és borsot hozzáadjuk.
A zöldségeket steril üvegbe tesszük, és ráöntjük a levet. Az üvegeket jól lezártuk, és hűvös helyen tároljuk.