Forrás: LiliGraphie from Canva
Pikáns és érdekes Lilahagyma lekvár télire
Ez a pikáns, ízletes lilahagyma lekvár nagyszerű téli dézsmát biztosít. Akár ajándékként is tökéletes, egy sajt tálcánál, húsok vagy szendvicsek kísérőjeként.
Hozzávalók
- 2 kg lilahagyma
- 150 ml olívaolaj
- 150 ml vörösborecet
- 500 g barna cukor
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál Fahéj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- Fél teáskanál őrölt kömény
Eljárás
A lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk cikkekre. A nagyobb cikkeket daraboljuk fel kisebb darabokra, hogy könnyen kezelhetőek legyenek.
Egy nagy edényben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a lilahagymát, és dinszteljük 10-15 percig, vagy amíg a hagyma meg nem puhul.
A vörösborecetet, barna cukrot, sót, borsot, szegfűszeg, fahéjat és köményt adjuk hozzá.
Keverjük jól össze, majd alacsony hőfokon főzzük tovább körülbelül 3 órán át, vagy amíg a lekvár meg nem sűrűsödik és karamel már a hagymák rászáradnak.
A lekvárt forrón töltsük steril befőttesüvegekbe, majd zárjuk le az üvegeket. Hagyjuk teljesen kihűlni és tároljuk hűvös helyen.