Forrás: FB: Sütemény receptek
Pillekönnyű burgonyás pogácsa
Finom és könnyű pogácsa, mely önmagában is tökéletes, de levesekhez és főételekhez is ideális kísérő.
Hozzávalók
- 300 g burgonya
- 10 g só
- 2 mk cukor
- 3 ek tej
- 20 g élesztő
- 500 g liszt
- 120 g zsír vagy vaj
- 2 ks tojás
- pirospaprika
Eljárás
A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben megfőzzük.
Ezután lecsepegtetjük és pürésítjük.
Oldjuk fel az élesztőt a langyos tejben.
Keverjük össze a lisztet a zsírral és a krumplipürével, adjuk hozzá a tojást, a sót és az élesztőt. Gyúrjuk össze a tésztát, és hagyjuk hűvös helyen pihenni.
Negyedóránként egyszer hajtogassuk: lisztezett felületen 1 cm vastagságúra sodorjuk ki, mindkét szélét félbehajtjuk, majd félbehajtjuk. Minden nyújtás után kenjük meg egy kevés tejjel elkevert tojással.
Négyszer hajtogassuk össze.
A negyedik hajtogatás után a tésztát 3 cm vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk a süteményeket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és letakarva hagyjuk kelni 30 percig.
A sült krumplis pogácsák tetejét megkenjük a tojás és a pirospaprika keverékével, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.