Forrás: Youtube
Pizza Jamie Oliver-től
A jó pizza a tökéletes alapnál kezdődik: ennek a receptjét hoztuk most el, és Jamie Oliver hasznos tippjeit is tolmácsoljuk.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 1⁄2 ek só
- 1⁄2 ek barna cukor
- 2 ek olívaolaj
- 325 ml víz
- 1 tasak instant élesztő
Eljárás
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olíva olajjal, és hagyjuk pár percig állni.
Ezalatt a lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé összekeverjük vele, és egy mélyedést alakítunk ki a közepén. Az élesztős vizet adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával beledolgozzuk a lisztet.
Ha némileg már összeállt így a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel, és nagyon alaposan gyúrjuk, míg homogén tésztát kapunk.
Egy lisztezett tálba tesszük, tetejét is kissé meglisztezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk, míg kb. a duplájára megkel (1-1,5 óra).
Ezután kiborítjuk a lisztezett deszkára, és átgyúrjuk újból. Ketté osztjuk, vagy több kisebb adagra, és aszerint, hogy mit szeretnénk, tovább dolgozunk vele.
Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, sütőlemezre tesszük (minél vékonyabb legyen!) és hagyjuk így 10- 15 percet nyugton. Utána pizzaszósszal megkenjük, tetszőleges feltétet pakolunk rá.
Majd a lehető legnagyobb hőfokon (ami csak elérhető a sütőnkben) előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsütjük.