:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/lwGbBwR7-Rjb58rafxQd/bc416347c37e0bc04e644e62449ab0.jpeg)
Forrás: Pixabay: MatteoPhotoPro2020
Pizzatészta recept élesztővel
Ezzel a recepttel hibátlan, omlós, minőségi pizzatésztát készíthetsz otthon is, amely egyszerűen elkészíthető és rendkívül finom az olasz konyha kedvelőinek. Évek óta elkészítem rendszeresen, főleg hétvégén a családnak.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 7 g szárított élesztő
- 300 ml langyos víz
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
Eljárás
Keverjünk össze egy nagy tálban 500 g búzalisztet 7 g szárított élesztővel és a 2 teáskanál sóval. Figyeljünk arra, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval mert az befolyásolhatja az aktiválódását.
Adjunk hozzá 300 ml langyos vizet és 1 evőkanál olívaolajat, majd kezdjük el összegyúrni a tésztát.
Öntsünk enyhén meglisztezett munkafelületre, és gyúrjuk addig, míg homogén, rugalmas tésztát nem kapunk (kb. 10 perc gyúrással). Ha van otthon kenyérsütő gépünk, azt is felhasználhatjuk a gyúrásra, megkönnyíti a munkánkat és megegyezik az eredmény.
Fedjuk le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk a szobahőmérsékleten kelni 2 órán át.
Kelesszünk a tésztát - a kelesztési idő alatt megduplázódik a térfogata. Ha ez megtörtént, a tészta használatra kész.