Forrás: lauraag via iStockPhotos
Póréhagymás zöldségek nagymama módra
Ezt a receptet szeretett nagymamám adta át nekem. Mindig nagy szeretettel és odaadással készítette a póréhagymás zöldségeket. Még mindig emlékszem arra a különleges illatra, amely végigsöpört a házon, amikor a konyhában készítette ezt a finom ételt. Az évek során tökéletesítettem a receptet, és még mindig az egyik kedvencem.
Hozzávalók
- 1 kg Póréhagyma (Póréhagyma)
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g vaj
- 1 l zöldségleves
- 200 ml Krém
- Só, bors és szerecsendió
- Nem vegetáriánusok számára választható: szalonna- vagy sonkakockák.
Eljárás
A póréhagymás zöldségrecepthez először alaposan megmossuk és megtisztítjuk a póréhagymát. Javaslom, hogy vágjuk le a sötétzöld leveleket, mivel azok kissé kemények lehetnek. Ezután a maradék póréhagymát vágjuk karikákra.
A hagymát és a fokhagymagerezdeket apróra vágjuk. Az éles kés itt elengedhetetlen, hogy megkönnyítse a munkát.
A következő lépésben egy nagy serpenyőben felhevítem a vajat, majd hozzáadom a hagymát és a fokhagymát. Körülbelül 5 percig kell pirítani őket, amíg megpuhulnak és illatosak lesznek.
Most hozzáadom a póréhagymát a serpenyőbe, és hagyom, hogy körülbelül 10 percig piruljon. Fontos, hogy alaposan ellepje a vaj, hogy a teljes aromája kifejlődjön.
Ezután beleöntöm a zöldségalaplevet, és hagyom, hogy minden körülbelül 20 percig főjön. Ez idő alatt a póréhagyma szép puha lesz, és magába szívja a húsleves ízét.
Végül belekeverem a tejszínt, és a zöldségeket sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem. A nem vegetáriánusok szalonnát vagy sonkát is adhatnak hozzá. Mindent jól megkeverek, és még 5 percig párolom.
Voilà, a póréhagymás zöldségek tálalásra készen állnak! Csodálatos ízű köretként húsokhoz vagy halakhoz, és természetesen burgonyával.