Potyogtatós Meggyes Pite
A Potyogtatós Meggyes Pite egy tradicionális magyar sütemény. A tetején található tésztadarabok teszik igazán különlegessé. Ideális választás nyári piknikhez, kávézáshoz vagy desszertként.
Hozzávalók
- 300 g liszt
- 150 g hideg vaj, kockákra vágva
- 80 g porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 500 g friss meggy, kimagozva
- 100 g kristálycukor
- 2 evőkanál Keményítő
- 1 evőkanál citromlé
- csipet só
Eljárás
Először elkészítjük a tésztát. A lisztet, vajat és porcukrot morzsás állagúra dolgozzuk össze egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, vizet és vanília kivonatot. Gyúrjuk össze, majd formázzuk cipóvá.
Tegyük a tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
Közben készítsük el a meggyes tölteléket. Egy lábasban keverjük össze a meggyet, kristálycukrot, keményítőt, citromlevet és csipet sót. Forraljuk fel, majd főzzük közepes lángon 5-10 percig, amíg a töltelék besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk ketté. Nyújtsuk ki az egyik felét kerek formára, majd fektessük bele azolajozott piteformába.
Öntsük rá a meggyes tölteléket.
A tésztát nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle csíkokat vagy formázzunk belőle golyókat. Helyezzük a potyogókat a töltelék tetejére.
Süssük a pitét előmelegített sütőben 30-40 percig, amíg aranybarnára sül.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.