Forrás: Youtube
Puha fonott kalács
Igazi húsvéti recept ez a finom kalács. Tökéletes vendégváronak és a reggelekre is.
Hozzávalók
Tésztához
- 500 g liszt
- 50 g puha vaj
- 1 ks tojás
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 75 g cukor
- 75 g élesztő
Tetejéhez
- 1 ks tojás
Eljárás
Fontos hogy szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk. Az élesztőt felfuttatjuk cukros tejben. Ezután a tészta hozzávalóit összekeverjük, fényesre dagasztjuk majd letakarjuk és 40 percig duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, kis gombócokat formázunk és letakarjuk őket egy ronggyal illetve folpackkal, nehogy kiszáradjanak. További 20 percig kelesztjük a gombócokat.
A gombócokból hosszú rudakat sodrunk, egyik végüknél összetapasztjuk őket és jöhet is a fonás. A fonást a videón láthatjátok. Ha végigfontuk, a végét hatjsuk be a kalács alá.
A kalácsot tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással, aztán letakarjuk és kicsit kelni hagyjuk. Ezután megint megkenjük és 170 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot. Érdemes a sütő aljába egy edénybe vizet önteni. Ettől puhább és szebb lesz a tészta