Forrás: Pixabay: Zozz_
Puha zserbó
A puha zserbó hagyományos magyar desszert, amelyet aprítmányokkal, lekvárral és csokoládéval készítenek. Az ízletes, omlós tésztája és a gazdag tölteléke mindenkit levesz a lábáról. Ideális választás ünnepekre, vagy csak egy hétköznapi finomságra.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 230 g vaj
- 70 g porcukor
- 1 ks tojás
- 20 g élesztő
- 50 ml tej
- 1 Csomag vaníliás cukor
Töltelék
- 150 g dió
- 330 g baracklekvár
Máz
- 200 g csokoládé
Eljárás
1. lépés - Az élesztőt feloldjuk a meleg tejben, majd hozzáadjuk a vajat, a tojást, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet. Alaposan összdolgozzuk, és hagyjuk megkelni kb. 30 percig.
2. lépés - A tésztát két részre osztjuk, majd mindkét részt vékonyan kinyújtjuk. Az egyik tésztalapot bekenjük a baracklekvárral, megszórjuk a dióval, majd rátesszük a másik tésztalapot.
3. lépés - Az egészet a sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Közben a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk.
4. lépés - A kész zserbót kivesszük a sütőből, meghintjük a maradék dióval, majd leöntjük a csokoládémázzal. Miután a máz megszáradt, szeletekre vágjuk a zserbót és tálaljuk.