Forrás: Pixabay : kakuko
Quark stollen - egy karácsonyi klasszikus
A quark stollen egy abszolút karácsonyi klasszikus, amelyet minden évben nagy szenvedéllyel készítek. Évről évre tökéletesítettem a receptet, és megtanultam néhány tippet és trükköt, amelyeket szeretnék megosztani veletek. A stollen hihetetlenül nedves, ízletes, és tökéletesen illik egy csésze forró tea vagy kávé mellé egy hideg téli napon. Nem a legkönnyebben elkészíthető sütemény, de higgyétek el, megéri a fáradságot.
Hozzávalók
- 450 g önserkentő liszt
- 200 g cukor
- 200 g Quark
- 125 g vaj
- 1 Csomag szódabikarbóna
- 1 tojás
- 125 g mazsola
- 75 g Kandírozott citromhéj
- 75 g kandírozott narancshéj
- 50 g Apróra vágott mandula
- 1 Teáskanál Reszelt citromhéj
- 1 Pinch só
- 60 g Porcukor a porozáshoz
Eljárás
A túrós stollen sütéséhez először a lisztet, a sütőport, a cukrot, a túrót, a tojást, a puha vajat, a sót és a citromhéjat egy tálban sima tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy addig gyúrjuk, amíg a tészta szép, sima állagú nem lesz.
Adjuk hozzá a szultánát, a kandírozott citromhéjat, a kandírozott narancshéjat és az apróra vágott mandulát. Újra alaposan összegyúrjuk, amíg minden jól eloszlik.
A tésztából formázzunk stollent. Ügyeljünk arra, hogy a közepe kissé vastagabb legyen, mint a végei, hogy a stollen jellegzetes formát kapjon.
A stollent sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük. A sütési időt jól jelzi, ha a felülete szép aranybarnára sül.
A forró stollent megkenjük az olvasztott vajjal, és közvetlenül utána porcukorral meghintjük. A még meleg stollen jobban magába szívja a vajat, és a cukor jobban tapad rá.
Hagyjuk a Quark Stollent kihűlni, majd csomagoljuk fóliába. Hagyjuk pihenni legalább 2 napig, mielőtt felvágnánk. A stollen minden pihenőidővel jobb ízű lesz, ezért néhány nappal a tervezett fogyasztás előtt süssük meg.