Rácsos linzer zsírral
Ez a rácsos linzer zsírral recept, ahogy a neve is sugallja, egy hagyományos magyar sütemény, amely puha linzer tésztából készül, a töltelék pedig gyakran lekváros: eperse, szilvalekváros, vagy baracklekváros. A rács mintája adja a sütemény nevét.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 300 g zsír
- só
- 1 ks tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 Csomag sütőpor
- lekvár (az íze választás szerint)
Eljárás
A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, a zsírt, a csipet sót, a tojást, a citromhéjat és a sütőport egy nagy tálba tesszük és kézzel összegyúrjuk.
A tésztát hűtőszekrénybe tesszük fél órára pihentetni.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, hogy körülbelül fél centi vastag legyen.
Egy pohárral vagy süteménykiszúróval kiszúrunk belőle köröket, majd a felét lerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A maradék tésztával ugyanezt megismételjük, de most az oldalával kiszúrunk egy kis köröket vagy csillagokat (vagy bármilyen formákat preferálunk), hogy rácsos mintát kapjunk.
A tepsin lévő alj tésztára lekvárt kenünk, majd ráhelyezzük a rácsos mintás tetejét.
Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 15 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.