Forrás: Pixabay : 3938030
Recept a sült alma lekvárhoz
Ezt a receptet az évek során tökéletesítettem, és különösen a hűvösebb hónapokban találom megfelelőnek, amikor az almát és a téli fűszereket gyakran használják. A sült alma és a meleg fűszerek kombinációja olyan lekvárt eredményez, amely az otthon kényelmét idézi. A konyha tele van aromás ízekkel, a végtermék pedig egy friss kenyérdarabon egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
- 1 kg Alma (én a Boskop almát részesítem előnyben a csodálatos íze és a főzés utáni szilárdsága miatt)
- 250 g Zselésítő cukor kettő az egyhez
- 1 összenyomva citrom
- 1 Teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 Teáskanál őrölt szerecsendió
- 1⁄4 Teáskanál Szegfűszegpor
Eljárás
A sült almalekvár elkészítéséhez először is mossuk meg és magozzuk ki az almát. A héját rajta hagyom, mivel az további pektint tartalmaz, amely segít a lekvár sűrűsödésében. Vágjuk az almát apró kockákra.
Tegyük a felszeletelt almát egy nagy serpenyőbe, és adjuk hozzá a citromlevet. Ez növeli a savasságot, és megakadályozza, hogy az alma megbarnuljon.
Ezután szórja az almára a zselésítő cukrot (2:1), és hagyja állni körülbelül 20 percig, amíg a cukor feloldódik, és egyfajta szirupot képez az almával.
Itt az ideje a fűszereknek. Keverje a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszegport az almához. Javaslom, hogy a megadott mennyiséggel kezdjük, és ha szükséges, később adjunk hozzá még.
Lassan forraljuk fel, és folyamatosan keverjük. Hagyjuk a keveréket kb. 45 percig főni, amíg az alma megpuhul és a lekvár besűrűsödik. Ekkor nagyon fontos, hogy folyamatosan keverjük, mert a lekvár könnyen megéghet.
Öntse a forró sült almalekvárt sterilizált üvegekbe, azonnal zárja le őket, majd fordítsa fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. Hagyja az üvegeket kihűlni, és tárolja hűvös, sötét helyen. Csodálatos édes kenőcs az ünnepi reggelihez.