Régi Meggyes Pite
A Régi Meggyes Pite egy tradicionális magyar édesség, amelyet gyakran sütnek meggy szezonban. A pite kiválóan harmonizálja a savanykás meggy ízét és az édes tésztát, és tökéletes választás desszertnek vagy kávé mellett.
Hozzávalók
- 500 g friss meggy
- 150 g kristálycukor
- 250 g liszt
- 125 g vaj (hideg)
- 1 tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor a tetejére
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót.
Adjuk hozzá a hideg vajat és a tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát.
Tegyük a tésztát a hűtőbe kb. 30 percre.
A hűtés után osszuk meg a tésztát két részre, és nyújtsuk ki a tortaforma méretéig.
Helyezzük az egyik tésztalapot a kivajazott tortaformába, majd tegyük rá a meggyet.
Tegyük rá a második tésztalapot, és zárjuk le a széleket.
Villával szurkáljuk meg a tetejét, majd tegyük a sütőbe és süssük 40-45 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára pirul.
Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral a tetejét.