Forrás: Freepik
Régimódi marhahús és zöldségpörkölt
Nincs is jobb egy kiadós pörköltnél egy hideg téli estén, és én pontosan ezt a receptet találtam ki.
Hozzávalók
- 11⁄2 font Marhahús, egy hüvelykes darabokra vágva
- 2 EL olívaolaj
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 Nagy hagyma, kockára vágva
- 3 Közepes méretű sárgarépa, meghámozva és felszeletelve
- 2 szárak Zeller, szeletelve
- 4 Közepes burgonya, felkockázva
- 1 konzervek Kockára vágott paradicsom
- 4 csészék marhahúsleves
- 1 teáskanál Szárított rozmaring
- 1⁄2 teáskanál szárított kakukkfű
- Só és bors, ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy lábasban közepes lángon felmelegítjük az olívaolajat. Ha felforrósodott, tegye bele a marhahúsdarabokat, és bőségesen fűszerezze sóval és borssal. Ne feledje, az ízletes pörkölt kulcsa a jól fűszerezett húsdarab.
Ha a marhahús minden oldalról megbarnult (általában 7-8 percig tart), vegye ki a fazékból, és tegye félre. Ugyanebben a fazékban tegye bele a kockára vágott hagymát és a felaprított fokhagymát, és párolja, amíg a hagyma áttetszővé válik. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a marhahúsból visszamaradt ízeket felhasználjuk.
Most adjuk hozzá a sárgarépát, a zellert és a burgonyát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a zöldségek elkezdenek megpuhulni. Ne aggódjon amiatt, hogy a zöldségek túl pépesek lesznek, a pörkölt főzése közben tovább főnek.
Tegye vissza a marhahúst a fazékba, és keverje bele a paradicsomkockákat, a marhahúslevest, a szárított rozmaringot és a szárított kakukkfüvet. Forralja fel a pörköltet, majd csökkentse a hőfokot párolásra. Fedje le a fazekat, és hagyja főni körülbelül 2 órán át. Ne feledje, minél tovább párolódik, annál jobban összeolvadnak az ízek, és annál puhább lesz a marhahús.
Kóstolja meg a pörköltet, és ha szükséges, állítsa be a fűszerezést. Tálaljuk friss kenyérrel, és élvezzük ezt a hangulatos, vigasztaló ételt!