Reszelt alma télire és almabefőtt
Ez a hagyományos magyar recept kitűnő módja az alma tartósításának. Ideális télre, amikor az almák nem elérhetőek vagy túl drágák. Ez a befőtt ínycsiklandóan finom, ideális reggelire, desszertként vagy akár sütemények hozzávalójaként is felhasználható.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 500 g cukor
- 1 citrom leve
- 1⁄2 teáskanál fahéj (opcionális)
- víz
Eljárás
Mossa meg az almákat, távolítsa el a magházat, majd reszelje le.
Tegye a reszelt almát egy nagy lábasba, adjon hozzá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzze közepes lángon, amíg az alma megpuhul.
Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat (ha használunk), keverjük össze, majd főzzük tovább, amíg a cukor teljesen felolvad és a keverék sűrűbbé válik.
Sterilizáljuk a befőttesüvegeket forró vízben, töltsük meg a meleg almabefőttel, majd zárjuk le szorosan.
Hűtsük le a befőtteket, majd tároljuk egy sötét, hűvös helyen. Miután kinyitottuk, tároljuk a hűtőben.