Retro zöldborsó főzelék
Ez a recept a mindenkori magyar háziasszonyok kedvence, a retro zöldborsó főzelék visszaránt minket a múltba, amikor a mamik és nagymamik még a frissen szüretelt zöldségekből főztek ízes és tartalmas ebédet. Megjegyezzük, hogy pontosan ezek a házi ízek képezik az alapját annak, amit ma magyar konyhának hívunk.
Hozzávalók
- 1 kg friss zöldborsó
- 1 Közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsír vagy vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 mokka kanál só
- 1 mokka kanál őrölt fehér bors
Eljárás
Mossuk meg a zöldborsót, majd szűrjük le. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra.
Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a zsírt, majd adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, és pároljuk üvegesre.
Szórjuk hozzá a lisztet, és keverjük jól el, így kapjuk a rántást.
Lassan öntsünk hozzá egy kis vizet és a tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.
Adjuk hozzá a zöldborsót, a sót és a borsot, majd fedjük le, és főzzük kis lángon kb. 30 percig.
Ha a zöldborsó már puha, adjuk hozzá a tejfölt, és főzzük további 5 percig.
Tálalhatjuk frankfurti virslivel, rántott hússal vagy sült kolbásszal.