Forrás: Pixabay: Suppenkasper
Sajtos krémes krémes burgonya gratin recept
Nehéz elrontani a vékonyra szeletelt burgonya, a tejszín és az olvasztott sajt kényelmes rétegeit ebben a burgonyagratin receptben!
Hozzávalók
- 11⁄2 kg Hámozott és vékonyan felszeletelt burgonya
- 2 csészék Tejszín
- 1 csésze teljes tej
- 2 szegfűszeg fokhagyma, apróra vágva
- 1 kanál só
- 1⁄2 kanál őrölt fekete bors
- 1⁄4 kanál reszelt szerecsendió
- 2 csészék reszelt Gruyère sajt
Eljárás
Mielőtt bármi máshoz hozzákezdene, melegítse elő a sütőt 190 °C-ra. Ez egy kulcsfontosságú lépés, mivel a megfelelő sütőhőmérséklet segít abban, hogy a burgonyagratin egyenletesen süljön meg, ezt a hibát a kezdeti próbálkozásaim során megtanultam.
Hámozás után egy minőségi mandolinszeletelővel vékonyan szeletelje fel a burgonyát. Úgy tapasztaltam, hogy az egyenletesen vékony szeletek egyenletesebben főnek, és krémesebb állagot eredményeznek.
Egy nagy serpenyőben keverjük össze a tejszínt, a tejet, a fokhagymát, a sót, a borsot és a szerecsendiót. Keverjük össze ezeket, és közepes lángon, gyengén forraljuk fel.
A felszeletelt burgonyát fokozatosan adjuk a tejszínes keverékhez. Ügyeljünk arra, hogy minden szeletet bevonjon, mert így minden falat tele lesz ízzel. Ez a lépés valóban sokat számít, mivel úgy tapasztaltam, hogy a burgonya egyszerű rétegezése és a szósz felöntése nem ér el minden réteget.
Miután az összes burgonyaszeletet bevonja a tejszínes keverék, a felét egyenletes rétegben átrakja egy kizsírozott tepsibe. Szórjuk meg a Gruyere sajt felével. Rétegezzük rá a maradék burgonyás-tejszínes keveréket, és fejezzük be a maradék sajttal.
Most beteheti az előmelegített sütőbe. Fedetlenül süsd körülbelül egy órán át, amíg a teteje szép aranyszínű nem lesz, és a burgonya puha nem lesz, ha késsel megszurkálod. Ha a teteje túl gyorsan megbarnul - amivel néhányszor szembesültem -, egyszerűen fedje le egy darab fóliával, amíg a burgonya meg nem sül.
Ha a sütés befejeződött, azt tanácsolom, hogy legalább tíz percet várjon a tálalás előtt. Nehéz lehet várni, mert olyan jó illata van, de segít a szerkezetnek, és megéri a türelmet.