Forrás: Freepik
Sajtos sütőtök és bacon sült szelet
A szalonnából származó kiadós, sós íz tökéletesen kiegészíti a sütőtök édes és földes ízét. Kiváló választás gyors vacsoramegoldásnak, villásreggeli fogásnak, vagy akár előételnek nagyobb bankettekre.
Hozzávalók
- 1 Kis sütőtök, meghámozva és kockára vágva
- 6 Csíkos szalonna, apróra vágva
- 1 Nagy fehér hagyma, apróra vágva
- 3 fokhagyma, apróra vágva
- 1 csésze Teljes kiőrlésű liszt
- 11⁄2 csészék Tej
- 5 Nagy tojások, felvert tojás
- 1⁄2 csésze Reszelt sajt (nem kötelező)
- Törött fekete bors és tengeri só ízlés szerint
- olívaolaj
- Friss fűszernövények a díszítéshez (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring)
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 180°C. Kezdje a sütőtök kockákra vágott sütőtök sütésével egy serpenyőben, egy kevés olívaolajjal meglocsolva. Ízesítsük egy kis frissen törött borssal és egy csipetnyi sóval. Addig süssük, amíg éppen csak megpuhul, körülbelül 20-25 percig. Ha előbb megpirítjuk a sütőtököt, akkor a nyers íz helyett csodálatos mélységű ízt kap.
Egy serpenyőben pirítsa ropogósra az apróra vágott szalonnát, hogy teljes ízét kivegye. Vegye ki a szalonnát a serpenyőből, és ugyanabban a serpenyőben párolja meg a hagymát, hogy az magába szívja a szalonna ízét. Amikor a hagyma aranybarnára sül, adjuk hozzá a fokhagymát.
Egy keverőtálban keverjük össze a tojásokat, a tejet és a lisztet. Keverjük össze, amíg összeáll. Annak érdekében, hogy a szeleted jól tartson, győződj meg róla, hogy a keverékben nincsenek csomók.
A szelet összeállításához béleljünk ki egy tepsit a sült sütőtökkel, a megpirított szalonnával, a hagymával és a fokhagymával. Öntse rá a tojásos keveréket, ügyelve arra, hogy a sarkokig érjen, és befedje a tölteléket. A sajtimádóknak ezen a ponton szórjon a tetejére reszelt sajtot.
Süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg a felszín aranybarna nem lesz, és a keverék meg nem szilárdul. Ellenőrizze egy nyárs segítségével; tisztán kell kijönnie, ami azt jelzi, hogy a szelet belül is jól átsült.
Vegye ki a sütőből, és tálalás előtt hagyja egy kicsit pihenni. Díszítsük friss fűszernövényekkel, hogy még több ízt kapjon.