Savanykás erdei gyümölcsleves
Ez a hagyományos magyar gyümölcsleves erdei gyümölcsökkel készül, savanykás ízével és frissítő fűszerekkel tehető még élvezetesebbé.
Hozzávalók
- 500 g erdei gyümölcs (pl. málna, szeder áfonya)
- 11⁄2 l víz
- 1 ks citrom reszelt héja
- 2 ks fahéj rúd
- 4 ks szegfűszeg
- 1 ks vaníliarúd
- 100 g kristály
- 1 csipet só
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 dl tejföl (opcionális)
Eljárás
Mossuk meg és tisztítsuk meg az erdei gyümölcsöket, majd helyezzük egy nagy fazékba.
Adjuk hozzá a vizet, a citrom héjat, fahéj rudakat, a szegfűszeget, a vaníliarudat, a kristálycukrot és a sót. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és hagyjuk az összetevőket lassan főni.
Közben készítsünk egy keményítő oldatot - keverjük össze az étkezési keményítőt és 2 evőkanál vizet egy kis tálban.
Amikor az erdei gyümölcsök megpuhultak, vegyük ki a fahéj rudakat, a szegfűszeget és a vaníliarudat. Majd óvatosan keverjük hozzá a keményítő oldatot, folyamatos keverés közben, hogy a leves összeálljon. Hagyjuk még 1-2 percig főni
Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, és opcionálisan adjunk hozzá egy kanál tejfölt a tetejére.