Forrás: Pixabay: Hans
Smarni vagy császármorzsa recept
A Smarni, azaz a szlovén palacsinta ismert és kedvelt desszert a szlovén konyhában. Megkóstolva megértjük, miért van ez így, hiszen finom, laktató és egyszerűen elkészíthető. Én magam is többször készítettem már, és mindig nagy sikere volt.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 1 l tej
- 6 ks tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum
- 50 g porcukor
- 50 g vaj
Eljárás
A lisztet öntsd egy nagy tálba, és keverd hozzá a tejet, a tojássárgákat, a sót és a rumot.
Egy éles késsel vágd apróra a vajat, és add hozzá a tésztához. Fontos, hogy a vaj szobahőmérsékletű legyen, könnyebben dolgozhatsz vele.
A kemény habbá vert tojásfehérjét is add hozzá a tésztához, majd óvatosan keverd el, nehogy összetörjön a hab. Ettől lesz a palacsinta könnyű és levegős.
Egy nagy serpenyőt forrósíts fel, majd közepes lángon süssük ki a palacsintákat. Figyelj arra, hogy ne süssük túl a palacsintákat, mert könnyen megégnek.
Tálald a frissen sült palacsintákat porcukorral meghintve.