Forrás: freepik
Somlói galuska torta
Ezt a finomságot sokszor elkészítettem már, és mindig nagy sikert aratott a családnál. Régóta keresem azt a savanykás-édes ízkombinációt, amit a somlói galuska képvisel, és ennek a tortának az elkészítésével végre sikerült rátalálnom.
Hozzávalók
- 6 tojás
- 100 g cukor
- 100 g liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 Csomag sütőpor
- 2 dl tej
- 2 evőkanál rum
- 100 g vaj
- 200 g darált dió
- 200 g barackdzsem
- 200 g csokoládé öntet
- 200 g Tejszín
- vaníliás cukor
Eljárás
A tojásokat válasszuk szét. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral. Utána adjuk hozzá a tojások sárgáját, a lisztet, a kakaót és a sütőport. Öntsük a tésztát egy előkészített tortaformába és tegyük be előmelegített sütőbe.
Amíg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket: a reszelt diót keverjük össze a tejben, a rummal és a vajjal. A kihűlt tésztát vágjuk 3 részre. Mindegyik lapot kenjük meg barackdzsemmel, majd a diós töltelékkel. A tetejét vonjuk be csokoládé öntettel és tejszínnel.
Hűtőben tárolva 2-3 napig eláll, de azt tapasztaltam, hogy melegen, sütés után pár órával a legfinomabb.