Spanakopita
A Spanakopita egy hagyományos görög piteszerűség, mely friss spenótból, feta sajtból és leveles tésztából készül. Kellemes és ízletes fogás, amely vegetáriánusok számára is kiváló választás, és elegáns módja a spenót étkezésbe történő bevonásának.
Hozzávalók
- 1 kg friss spenót
- 1 Csomag leveles tészta
- 200 g feta sajt
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 Csomag Petrezselyem
- 2 ks tojás
- só
- bors
- olívaolaj
Eljárás
Először a spenótot meg kell tisztítani, megmosni majd főzni. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a főtt spenótot, sózzuk, borsozzuk és pár percig együtt pároljuk. Kivesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Amíg a spenót hűl, a feta sajtot összeturmixoljuk a tojásokkal, a frissen vágott petrezselyemzölddel, majd hozzákeverjük a kihűlt spenót-hagyma keverékhez.
A leveles tésztát kinyújtjuk egy nagyobb tepsiben és egy részét spenótossal és sajtkrémmel töltjük meg úgy, hogy tört tésztát ledobjunk a tetejére. A pite tetejét megkenjük tojással és az előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.