Forrás: ninafirsova from Canva
Sült pulykamell
A pulykamell az egyik kedvenc ételem! Először karácsonyra készítettem el ezt a receptet, és azóta az egyik védjegyemmé vált az otthoni főzésben. A hús szaftos, zsenge és aromás, a fűszernövények hozzáadása pedig egyedi ízt ad neki. A legfontosabb azonban a megfelelő sütési idő - nem túl rövid, hogy a hús ne legyen nyers, de nem is túl hosszú, hogy ne száradjon ki.
Hozzávalók
- 1 kg pulykamell
- 4 fogak Fokhagyma
- 2 kanalak Olívaolajok
- 2 teáskanál Szárított kakukkfű
- 2 teáskanál Szárított oregánó
- 1 teáskanál Sók
- 1⁄2 teáskanál frissen őrölt bors
- Néhány ág friss rozmaring
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítse elő a sütőformát.
A pulykamellet alaposan mossuk meg és szárítsuk meg. Ez azért fontos, mert a felesleges víz miatt a hús sült helyett főtt lesz.
Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a préselt fokhagymát, a kakukkfüvet, az oregánót, a sót és a borsot. Dörzsölje be ezzel a keverékkel egyenletesen a pulykamellet. Ennél a lépésnél ügyeljen arra, hogy bemetszéseket ejtsen a húson, hogy a pác jobban felszívódjon.
A húst tegye át egy sütőedénybe, tegye hozzá a rozmaringágakat.
Süssük körülbelül 1-1,5 órán át, és időnként locsoljuk meg a húst a sütőforma alján lévő szafttal. A hús elkészültének jó jele, ha a villát megszúrva ellenállás nélkül belemegy és ki is jön belőle.
Sütés után hagyja a pulykamellet körülbelül 10 percig pihenni, mielőtt felszeletelné.