Forrás: Olga Ivahnenko via iStockPhotos
Süss vegán almás kenyeret
Szenvedélyes pékként és igazi almaimádóként az almás kenyér már régóta a konyhai sütési kísérleteim egyik alapköve. Úgy találom, hogy édes reggeliként éppúgy jól működik, mint kávés süteményként vagy téli teasüteményként. Illatos, fahéjas almaillatával nemcsak az érzékeket élénkíti, hanem otthonosságot is áraszt az egész házban.
Hozzávalók
- 1 kg alma
- 500 g cukor
- 1 l víz
- 1 kg liszt
- 1 Csomag szódabikarbóna
- 1 Teáskanál Fahéj
- 100 g mazsola
- 100 g Apróra vágott diófélék (tetszés szerint)
- 1 összenyomva citrom
Eljárás
A vegán almás kenyér sütéséhez először hámozza meg és magozza ki az almát, majd vágja apró darabokra. Azt javaslom, hogy ne vágjuk túl apróra az almát, különben a kenyér állaga nem lesz ideális.
Egy nagy lábasban forraljuk fel a vizet a cukorral. Adjuk hozzá az almadarabokat, és alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg az alma megpuhul. Én jobban szeretem, ha nem főzzük az almát egészen pépesre, így kellemes almadarabok maradnak a kenyérben.
Szűrjük le és gyűjtsük össze az almalevet. Hagyjuk az almát kihűlni.
Egy nagy tálban jól keverje össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szultánát, az apróra vágott diót és a citromhéjat. Miután kihűlt az alma, adjuk hozzá, és gyúrjunk össze mindent jól.
Osszuk a tésztát két kenyérformába. Itt érdemes jó minőségű sütőformákat használni, hogy egyenletes sütési eredményt érjünk el.
Süssük a kenyeret 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 percig. A pálcikával végzett próba segít meggyőződni arról, hogy a kenyér valóban átsült-e.
A vegán almás kenyeret a legjobb egy kis vajjal reggelizni vagy sima kenyérként fogyasztani - mézzel, ha édesen szereted. Kellemes!