HIRDETŐ

Forrás: beats_ for Adobe Stock

Süssünk egy Stutenkerl vagy Weckmann süteményt

A Stutenkerl, más néven Weckmann egy hagyományos pékspecialitás, amelyet Németországban karácsonykor fogyasztanak. Különösen az én családomban ez az ízletes élesztős süteménykülönlegesség karácsonykor elengedhetetlen. A szeretettel faragott arccal és a hozzá tartozó pipával a Stutenkerl nem csak egy kényeztető keksz, hanem igazi szemet gyönyörködtető is.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4
  • 500 g búzaliszt Hozzáadott
  • 1 Kocka friss élesztő Hozzáadott
  • 250 ml langyos tej Hozzáadott
  • 70 g cukor Hozzáadott
  • 70 g lágyított vaj Hozzáadott
  • 2 sárgája Hozzáadott
  • 1 Pinch Hozzáadott
  • 1 Teáskanál Egy bio citrom reszelt héja Hozzáadott
  • Szultán az arcra és a gombokra Hozzáadott
  • 1 habverővel Tojás a bevonathoz Hozzáadott
  • 4 Csövek Agyagból vagy alumíniumfóliából készült Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A fánkok sütéséhez először tegyük a lisztet egy nagy tálba, és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot és a langyos tejet, majd óvatosan keverjük össze egy kanállal. Hagyjuk állni 15 percig, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.

2. Lépés

15 perc múlva látnia kell, hogy az élesztő buborékokat képez. Ez jó jele annak, hogy az élesztőnk aktív - ez fontos lépés a recept sikeréhez.

3. Lépés

Most adjuk hozzá a megpuhított vajat, 2 tojássárgáját, a sót és a citromhéjat. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima élesztős tésztát nem kapunk. Minél tovább gyúrjuk, annál jobb lesz a tészta. Körülbelül 10 perc elegendő lehet.

4. Lépés

Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta térfogata megduplázódik.

5. Lépés

Most itt az idő a formázásra. Osszuk a tésztát négy egyenlő részre, és formáljunk mindegyik részből egy hosszúkás testet. Két szultánát tegyünk szemnek, három szultánát pedig gombnak. Egy éles késsel karcoljuk be a szájat és a szemeket. A pipához egyszerűen vágjunk egy kis rést a tészta alján, és helyezzük bele a pipát.

6. Lépés

Most helyezze a fánkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg a felvert tojással. Hagyjuk újra kelni körülbelül 20 percig.

7. Lépés

Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-os felső/alsó hőfokra. Süssük a fánkokat kb. 20 percig, amíg szép aranyszínűek lesznek.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új