Forrás: beats_ for Adobe Stock
Süssünk egy Stutenkerl vagy Weckmann süteményt
A Stutenkerl, más néven Weckmann egy hagyományos pékspecialitás, amelyet Németországban karácsonykor fogyasztanak. Különösen az én családomban ez az ízletes élesztős süteménykülönlegesség karácsonykor elengedhetetlen. A szeretettel faragott arccal és a hozzá tartozó pipával a Stutenkerl nem csak egy kényeztető keksz, hanem igazi szemet gyönyörködtető is.
Hozzávalók
- 500 g búzaliszt
- 1 Kocka friss élesztő
- 250 ml langyos tej
- 70 g cukor
- 70 g lágyított vaj
- 2 sárgája
- 1 Pinch só
- 1 Teáskanál Egy bio citrom reszelt héja
- Szultán az arcra és a gombokra
- 1 habverővel Tojás a bevonathoz
- 4 Csövek Agyagból vagy alumíniumfóliából készült
Eljárás
A fánkok sütéséhez először tegyük a lisztet egy nagy tálba, és készítsünk egy mélyedést a közepébe. Morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a cukrot és a langyos tejet, majd óvatosan keverjük össze egy kanállal. Hagyjuk állni 15 percig, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.
15 perc múlva látnia kell, hogy az élesztő buborékokat képez. Ez jó jele annak, hogy az élesztőnk aktív - ez fontos lépés a recept sikeréhez.
Most adjuk hozzá a megpuhított vajat, 2 tojássárgáját, a sót és a citromhéjat. Gyúrjunk mindent jól össze, amíg sima élesztős tésztát nem kapunk. Minél tovább gyúrjuk, annál jobb lesz a tészta. Körülbelül 10 perc elegendő lehet.
Fedjük le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk a tésztát meleg helyen kb. 1 órán át kelni, amíg a tészta térfogata megduplázódik.
Most itt az idő a formázásra. Osszuk a tésztát négy egyenlő részre, és formáljunk mindegyik részből egy hosszúkás testet. Két szultánát tegyünk szemnek, három szultánát pedig gombnak. Egy éles késsel karcoljuk be a szájat és a szemeket. A pipához egyszerűen vágjunk egy kis rést a tészta alján, és helyezzük bele a pipát.
Most helyezze a fánkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenje meg a felvert tojással. Hagyjuk újra kelni körülbelül 20 percig.
Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-os felső/alsó hőfokra. Süssük a fánkokat kb. 20 percig, amíg szép aranyszínűek lesznek.