Forrás: Azurita via iStockphotos
Sütőben sütőtök töltött darált hússal és zöldségekkel
Ez a töltött sütőtök recept igazi őszi kedvenc a háztartásomban. Mindig várom a sütőtökszezont, hogy elkészíthessem ezt a melegítő és laktató ételt. A sütőtök belül puha és édes, a darált húsból és zöldségekből álló töltelék pedig pikáns és zsenge. Igazi csemege és tökéletes kényelmi étel!
Hozzávalók
- 2 kis Hokkaido vagy butternut tök
- 500 g Darált marhahús
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika (piros)
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 Teáskanál só
- 1⁄2 Teáskanál bors
- 2 Tablespoon olívaolaj
- 100 g Reszelt sajt
Eljárás
Kezdje a sütő előmelegítésével 200 Celsius-fokos felső/alsó hőfokra. Ha konvektort használunk, 180 fokos hőmérsékletet ajánlok, hogy a sütőtök egyenletesen barnuljon. A töltött sütőtök receptje az alábbiakban leírtak szerint készül !
Vágja le a sütőtök tetejét, és távolítsa el a benne lévő magokat és rostokat. Egy fagylaltkanalat praktikus eszköznek bizonyul.
A sütőtököket kívül-belül bedörzsöljük olívaolajjal, és belülről megszórjuk a só és a bors körülbelül felével. Most már betehetjük őket a sütő közepére, és kb. 40 percig sütjük.
Közben a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, a paprikát megtisztítjuk, és szintén apró kockákra vágjuk. A darált húst a serpenyőben addig sütjük, amíg morzsásra és barnára pirul. Ezután adjuk hozzá a zöldségeket, és pirítsuk néhány percig.
Vegye ki a sütőből a sütőtököket, amint megpuhultak és enyhén megbarnultak. Legyünk itt óvatosak, mert a sütőtök nagyon forró lehet.
Töltse meg a sütőtököket a darált hús- és zöldségkeverékkel, szórja meg a reszelt sajttal, és tegye a sütőbe további 15 percre, vagy amíg a sajt szépen megolvad és aranybarnára sül.
Tálalás előtt díszítse a töltött sütőtököt friss petrezselyemmel. Jó étvágyat!