Sütőporos kefires lángos
Finom, puha, légies, mint egy felhő. A tejföl az az összetevő, amely a lángosoknak ezt a hihetetlen könnyedséget kölcsönzi. Ha egyszer kipróbálja, nem fog másmilyen lángost készíteni :-)
Hozzávalók
- 1 kg önserkentő liszt
- 42 g élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 200 ml tejföl
- 4 tk Só
- 500 ml tej
- 200 ml Sütéshez való olaj
- 6 szegfűszeg fokhagyma
- 4 EK olívaolaj
- ízlés szerint só ízlés szerint
Eljárás
Az élesztőt, cukrot és egy kevés meleg tejet egy kis tálba tesszük, és hagyjuk, hogy a tál széléig megkeljen.
Összekeverjük a sót a liszttel, hozzáadjuk a tejfölt és az élesztőt.
Fokozatosan öntsük a tejet úgy, hogy vékony tésztát kapjunk.
Hagyjuk kelni. Meddig, az a hőmérséklettől függ. Én a tésztával teli tálat 60C-ra előmelegített sütőbe teszem fél órára.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy széles pohárral kiszúrunk belőle köröket, amelyeket vékonyra húzunk és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük forró olajban.
A kész lángosokat még melegen bedörzsöljük összetört fokhagymával, amelyet sóval és olívaolajjal kevertünk össze. Ízlés szerint kínáljuk ketchuppal, reszelt sajttal, tartár szósszal stb.