Forrás: freepik
Szalontüdő
A szalontüdő igazi békebeli parasztétel, ami a házi disznóvágások alkalmából került mindig az asztalra. A finoman pörkölt tüdőhöz mellényúlás, hagyma és fokhagyma társul, így készítve elő a télies, tartalmas ízvilágot.
Hozzávalók
- 1 kg tüdő (lehet sertés, lehet marha)
- 500 g sertésmellény
- 3 ks közepes fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál Majoránna
- 1 teáskanál kömény
- só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál zsír vagy olaj a sütéshez
Eljárás
A tüdőt jól mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük a forrásban lévő vízbe és főzzük puhára.
A mellényt, a hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel és kezdjük el pirítani a zsíron.
Amikor már szép aranybarna színe van a hagymának, hozzáadjuk a mortadella darabokat és közepes lángon tovább pirítjuk.
Miután a szalontüdő is megpuhult, szűrjük le a levét és vágjuk kisebb darabokra.
A tüdődarabokat is adjuk a mellényhez, majd fűszerezzük pirospaprikával, majoránnával, köménnyel, sóval és borssal.
Miután minden összetevőt hozzáadtunk, lassú tűzön, fedő alatt pörköljük tovább az ételt, amíg a zsiradék szépen el nem párolog belőle.
Ha szükséges, kis vízzel hígíthatjuk és így tovább pörköljük, amíg szépen össze nem érnek az ízek.