Szatmári szilvatorta omlós tésztával
A Szatmári szilvatorta egy gyümölcsös édesség, amely Szatmár területéről származik, ahonnan a torta a nevét is kapta. Szeptemberben érik a szilva, akkor a legfrissebb és legízletesebb. A família minden tagja kedvelni fogja ezt a mennyei házi süteményt.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 200 g porcukor
- 3 ks egész tojás
- 1 Csomag sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 500 g szatmári szilvabefőtt vagy szilvalekvár
- porcukor a tetejére
Eljárás
A finomlisztet egy nagy tálban összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval.
A vajat apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
A tojásokat felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tésztához, és jól összegyúrjuk.
A tésztát két felé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát.
A tésztával bélelt tortaforma alját megkenjük a szilvabefőttel vagy szilvalekvárral.
A maradék tésztát kinyújtjuk, és rátesszük a szilvabefőttre vagy szilvalekvárra.
Előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük a tortát.
Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk, szeletekre vágjuk és tálaljuk.