Forrás: Pixabay
Szedres Pite egy hagyományos magyar desszert
A Szedres Pite egy hagyományos magyar desszert, mely erdei gyümölcsök, elsősorban szedrek bőséges felhasználásával készül. A gyümölcsös édes-savanykás íze és a ropogós tészta remek kombinációt alkot.
Hozzávalók
- 500 g szeder
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ks vaníliarúd
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás a lekenéshez
- porcukor a tetejére
Eljárás
A tésztához keverje össze a lisztet, a vajat, a cukrot, a tojásokat, a sót és a sütőport és gyúrja össze alaposan. Tegye félre a tésztát minimum 30 percre pihenni.
A szedret mossuk meg, szemezzük ki, majd keverjük össze a vaníliarúd kikapart magjaival és a cukorral.
A tészta felét nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott, lisztezett piteformába, a tészta szélét hagyjuk túllógni. Szórjuk meg zsemlemorzsával, majd rakjuk rá a szedret.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, majd borítsuk rá a gyümölcsre. A túllógó tészta szélét hajtsuk rá a tetejére. Kenjük le tojással.
Süssük 180 fokon 30 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.