Szilvalekvár hagyományosan
Ez a szilvalekvár hagyományosan magyar recept mindig sikert arat. Kellemes illatú, zamatos, édes ízű lekvár, amit a legtöbb ember szeret. A recept egyszerű, és garantáltan hatalmas örömet szerezhet, ha ajándékba is adja.
Hozzávalók
- 5 kg érett szilva
- 11⁄2 kg kristálycukor
- 5 ks citromléje
- 5 evőkanál őrölt fahéj
- 1 rúd vanília
Eljárás
A szilvákat mossuk meg, vágjuk félbe és távolítsuk el a magjukat.
Egy nagy lábosba téve az érett szilvákat, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, az őrölt fahéjat és a vaníliarúd belsejét.
Lassú tűzön, időnként megkeverve, körülbelül 2 órán át főzzük a szilvát, amíg el nem kezd sűrűsödni.
Miután a lekvár elérte a megfelelő állagot, vegyük le a tűzről.
Sterilizáljuk a lekvárüvegeket (forró vízben 10 percig), majd töltsük meg őket a forró lekvárral.
Alaposan zárjuk le az üvegeket, és fordítsuk őket fejjel lefelé. A fejjel lefelé álló üvegeket pár óráig hagyjuk így, hogy alaposan lezáródjanak, majd tegyük hűvösebb helyre.