Forrás: FB: Mit főzzek ma, receptek és ötletek
Szilvalekváros derelye
A szilvalekváros derelye egy hagyományos magyar desszert, ami finom és gyorsan elkészíthető. Az egyszerű, mégis ízletes töltelékkel ez a recept garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 2 ks tojás
- 200 g vaj
- 1 csipet só
Töltelék
- 300 g szilvalekvár
Egyéb
- 4 ek olaj
- 100 g zsemlemorzsa
Eljárás
Elkészítjük a tésztát. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojásokat, a vajat és egy csipet sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha kész, letakarjuk és hűtőben pihentetjük 30 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A szilvalekvárt simára keverjük.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kisebb, négyzet alakú darabokra vágjuk, amire teszünk egy kiskanálnyi lekvárt. A tésztadarabokat diagonálisan összehajtjuk, és a széleit jól összenyomjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki.
Forrásba lévő, enyhén sós vízben kifőzzük a derelyéket, amik megsülnek, amint a víz tetejére úsznak. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
Az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.