Szilvás lepény
Ez a finom sütemény tökéletes választás lehet desszertként vagy akár egy délutáni kávé mellé is.
Hozzávalók
- 500 g szilva
- 150 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 1 Csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint
Eljárás
Először készítsünk szilvakompótot. Mossuk meg és magozzuk ki a szilvát, majd tegyük egy lábasba. Adjunk hozzá néhány evőkanál cukrot és kevés vizet, majd főzzük lassú tűzön, amíg a szilva megpuhul és szaftossá válik. A kompótot tegyük félre hűlni.
Közben készítsük el a tésztát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a vajat. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, majd öntsük hozzá a tejet.
Lassan keverjük hozzá a száraz összetevőket a vajas keverékhez, amíg egy sima tésztát kapunk.
Egy sütőformát kenjünk ki vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. Öntsük bele a tésztát, és egyengessük el.
A tészta tetejére helyezzük el a kihűlt szilvakompótot.
7.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd tegyük be a süteményt. Süssük kb. 30- percig, amíg aranybarnára sül.
Miután kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteljük fel.