Szilvaszósz, köretként vagy húsok mellé
A szilvaszósz egy egyszerű, de ízletes fogás, ami köretként, húsok mellé, de akár desszertként is fogyasztható. A szilva természetes édessége kiválóan harmonizál a fűszerekkel, és egy igazán különleges ízélményt nyújt.
Hozzávalók
- 1 kg friss szilva
- 4 ek cukor
- 1 ks citrom reszelt héja és leve
- fahéj ízlés szerint
- 1 ek vanília kivonat
- 2 ek víz
Eljárás
Mossuk meg a szilvákat, vágjuk félbe őket és távolítsuk el a magjaikat.
Dobd a szilvákat egy nagy lábasba, add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a fahéjat és a vaníliát.
Adj hozzá két evőkanál vizet, hogy segítsen a szilvának elindítani a levet.
Főzd közepes lángon, kevergetve, amíg a szilva teljesen össze nem esik és szószszerű állagot nem kap. Ez körülbelül 20 percig tart.
Ha túl híg lenne a szósztól, akkor magasabb hőfokon addig főzd, amíg kívánt sűrűségű nem lesz.
A szilvaszószt melegen tálald, grillázshoz, húsok mellé köretként, vagy hagyd kihűlni és desszertként, például vaníliafagylalt mellé tálald.