Forrás: Freepik
Szívmeleg házi meleg fűszerezett alma
Az almaszezon csúcsán nincs is annál megnyugtatóbb, mint egy tál édes, vajas, fűszeres alma, amely szinte bármivel tökéletesen párosítható!
Hozzávalók
- 4 Nagy, édes almák (én személy szerint a Golden Delicious vagy a Honeycrisp almákat kedvelem).
- 1⁄4 csésze Barna cukorral.
- 1⁄4 csésze Vegán vaj.
- 1 teáskanál őrölt fahéjjal.
- 1⁄4 teáskanál őrölt szerecsendiót.
- Egy csipetnyi só.
- 1 teáskanál Vaníliakivonat.
Eljárás
Kezdje az alma kiválasztásával. Az édes, ropogós alma jól kontrasztba kerül a fűszerekkel, és kellemes egyensúlyt kölcsönöz az ételnek. Én a Golden Delicious vagy a Honeycrisp almát ajánlom, de nyugodtan kísérletezzen a helyi almákkal.
Az almát hámozzuk meg és szeleteljük vékony szeletekre. Az almaszeleteket feltétlenül dobja meg egy kis citromlében, hogy megakadályozza a barnulást, ha nem akarja azonnal megfőzni őket.
Olvassza fel a vegán vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Én jobban szeretem a vegán vajat, mivel egyedülállóan finom ízt ad, de ha szeretné, normál vajjal is helyettesítheti.
Az olvasztott vajhoz adjuk hozzá a barna cukrot, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót. Addig keverjük, amíg a cukor sima sziruppá nem oldódik. A fahéj és a szerecsendió az általam használt klasszikus fűszerek, de a fűszereket tetszés szerint módosíthatja.
Adja az almaszeleteket a sziruphoz, és forgassa meg őket, hogy egyenletesen bevonja őket. Főzzük őket a szirupban közepes lángon körülbelül 12-15 percig, vagy amíg az alma villára nem törik.
Vegye le a serpenyőt a tűzről, és adjon hozzá egy csipet sót és vaníliakivonatot. A só igazán kiemeli az ízét, a vanília pedig kellemes aromát ad az ételnek.
Tálalás előtt hagyjuk az almát egy kicsit kihűlni. Melegen, egy gombóc vaníliafagylalttal vagy egy kis tejszínhabbal tálalva kiváló. Alternatívaként ezek a fűszeres almák fantasztikus feltétet adnak kekszhez, palacsintához vagy gofrihoz egy kényelmes reggelihez.