Forrás: s.tomkae from Canva
Szőlő tinktúra
A szőlőlikőr az egyik kedvenc receptem a téli estékre. Édes-savanykás íze, aromás illata és gyönyörű színe a szőlőszüreten töltött őszi napokat juttatja eszembe. Ennek a tinktúrának az elkészítése egy kis türelmet igényel, de a végeredmény megéri.
Hozzávalók
- 1 kg Szőlő
- 1⁄2 kg Cukor
- 1⁄2 liter Szeszes italok
- 5 pcs szegfűszeg
- 2 gallyak Fahéj
Eljárás
Kezdjük a szőlő alapos mosásával.
Ezután tegyük át a szőlőt egy üvegbe, adjuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget és a fahéjat. Mindent alaposan keverjünk össze, amíg a cukor elkezd feloldódni.
Amikor a cukor majdnem teljesen feloldódott, adjuk hozzá a vodkát. Keverje össze az összetevőket, amíg egynemű állagot nem kap.
Az üveget lefedjük a keverékünkkel, és sötét, hűvös helyen hagyjuk 3-4 hétig. Ez idő alatt többször megkeverjük a tinktúrát.
Miután ez az idő letelt, a tinktúrát sűrű szitán vagy gézen át kell szűrni, eltávolítva a maradék gyümölcsöket és fűszereket.
Öntse a likőrt üvegekbe. Palackozás után a likőr azonnal fogyasztható, de én azt javaslom, hogy várjunk néhány napot - így még mélyebb lesz az íze és az aromája.