Tejbegrízes túrógombóc
A túrógombóc tejbegrízzel és tejben főzve egy hagyományos, ízletes és egyszerű, de mégis különleges magyar édesség. Az édes túrógombócokat friss gyümölcsökkel, frissítő tejszósszal vagy akár egy kis vaníliafagylalttal is tálalhatja.
Hozzávalók
- 500 g túró
- 100 g cukor
- 100 g tejbegríz
- 11⁄2 l tej
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- só
- reszelt citromhéj
- 100 g búzadara
- 100 g liszt
- 2 g szódabikarbóna
- 50 g vaj
Eljárás
A túrót, a tojást, a cukrot, a búzadarát, a szódabikarbónát és a reszelt citromhéjat jól összekeverjük.
Keverjük hozzá a lisztet és gyúrjuk össze.
Az így kapott masszából formázzunk kis gombócokat és főzzük őket forró, sós vízben 15-20 percig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
Közben a tejbegrízhez forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a tejbegrízt és főzzük alacsony lángon folyamatos kevergetés közben 20-30 percig.
Jól főzzük ki a tejbegrízt, adjuk hozzá a vajat és a vaníliáscukrot, majd hagyjuk kihűlni.
A kifőtt túrógombócokat a kihűlt tejbegrízzel tálaljuk.