Tejszínes sütőtökkrémleves
Szeretem ezt a levest, mert mindig emlékeztet az otthonomra és a múltamra. A receptet évekkel ezelőtt találtam meg, és azóta sokszor elkészítettem. Minden alkalommal sikert aratott!
Hozzávalók
- 1 nagy sütőtök
- 1 Fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé
- 3 dl Tejszín
- 1 mokka kanál őrölt bors
- 1 mokka kanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- Petrezselyem (díszítéshez)
Eljárás
Először tisztítsuk meg és vágjuk kockára a sütőtök húsát. A hagymát és a fokhagymát aprítjuk fel. Mivel később összeturmixoljuk, nem kell túl apróra vágnunk.
Egy forró serpenyőbe öntsünk olívaolajat, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát és fokhagymát. Pároljuk addig, amíg üveges nem lesz, közben rendszeresen kevergessük, hogy ne égjen oda.
Adjuk hozzá a sütőtök kockákat, majd sózzuk, borsozzuk és öntsük hozzá a zöldséglevest. Főzzük közepes lángon 20-30 percig, vagy addig, amíg a sütőtök meg nem puhul.
Ha a sütőtök már puha, öntsük hozzá a tejszínt, majd turmixoljuk össze az egészet egy botmixer segítségével (vagy használhatunk turmixgépet is). Ha túl sűrűnek tűnik a leves, adjunk hozzá néhány csepp vizet.
Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, és forraljuk fel újra. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.