Tökéletes Finom kifli
A finom kifli nem csak a nevében finom, de az íze is ott van a topon. Egy egyszerű, mégis látványos sütemény, ami bármilyen alkalomra tökéletes.
Hozzávalók
- 500 g rétesliszt
- 25 g friss élesztő
- 200 ml tej
- 5 g cukor
- 5 g só
- 1 ks tojás
- 1 evőkanál olaj
- 250 g vaj
Eljárás
Az élesztőt morzsoljuk el egy edényben, majd adjuk hozzá a tejet és a cukrot, keverjük jól össze és hagyjuk 10 percen át dolgozni. Közben a lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük össze a sóval.
Amikor az élesztő felhabosodott, öntsük a liszthez, majd adjuk hozzá a tojást és az olajat. Jól dolgozzuk össze a tésztát, hogy sima és rugalmas legyen. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Nyújtsuk ki a tésztát egy lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra, majd a vajat reszeljük rá és hajtsuk be háromszor. Ezután ismét nyújtsuk ki és ismételjük meg a hajtogatást még kétszer.
Miután a hajtogatásokkal kész vagyunk, hagyjuk a tésztát 30 percig pihenni a hűtőben, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra és vágjuk ki belőle a kifliket. Csavarjuk fel őket, majd kenjük le tojással és süssük 180 fokon 20-25 percig, vagy aranybarnára.