Töltött fonott kalács
Szerettem volna kipróbálni valami újat, és elkészítettem ezt a töltött karácsonyi kalácsot. Nagyszerű húsvétra is.
Hozzávalók
Gyakran
- 20 g friss élesztő
- 100 ml langyos tej
- 1 EK cukor
- 300 g sima liszt speciális
- 250 g tönkölybúzaliszt
- 150 ml tej
- 40 g nádcukor
- 20 g Vaníliás cukor
- 2 sárgája
- 100 g vaj
- tk Só
Mákos töltelék
- 100 g őrölt mák
- 4 EK meleg tej
- 1 vanília cukor
- 20 g édesítőszer
- 15 g lekvár
Diós töltelék
- 120 g darált dió
- 3 EK meleg tej
- 1 Vaníliás cukor
- 20 g édesítőszer
Túrótöltelék
- 250 g zsíros darabos túró
- 1 teáskanál Arany kobak (por)
- 1 EK citromlé
- citromhéj
- 25 g édesítőszer
- 1 tojás
Eljárás
Először készítsük el a kovászt. A meleg tejbe keverjünk el egy kanál cukrot és lisztet, majd morzsoljunk bele élesztőt. Fedjük le konyharuhával és hagyjuk 15 percig megkelni.
Az összes tészta alapanyagot (szobahőmérsékletű vagy mikrohullámúban olvasztott vajat) és az élesztőt is beleöntjük a tálba. Keverőgépben dolgozzuk össze, amíg el nem érjük, hogy a tészta szépen leváljon a tál faláról.
A kinyújtott tésztát liszttel megszórjuk, törölközővel letakarjuk és egy órán keresztül kelesztjük.
A tölteléket egyszerűen elkészítjük az összes szükséges hozzávaló összekeverésével.
A megkelt tésztát 3 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egész felületen megtöltjük a töltelékkel és felgöngyöljük.
Amikor mind a három rész elkészült, fonjuk össze őket hajfonatba.
Rakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kenjük le tojással.
Sütjük 180 fokon körülbelül 35-40 percig.