Forrás: Pixabay: ivabalk
Töltött libanyak
A töltött libanyak egy kiváló magyar étel, amit számos alkalommal elkészítettem már a családomban. Mindig beszerezni a friss libanyakat, a legjobb libacombolajat, hogy minden alapanyag tőlünk származzon.
Hozzávalók
- 1 Minden libanyak
- 50 dkg vadhúsból készült kolbász
- 3 ks tojás
- 2 Fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál egész kömény
- 1 csokor Petrezselyem
- 10 dkg Sárgabarack
- só, bors ízlés szerint
Eljárás
Először is bajlódjunk egy kicsit a libanyak előkészítésével. Nem mindegy, hogyan vágjuk le a fejét és hogyan távolítjuk el belőle a gerincét. Türelmesen, precízen vágjuk le a fejét és a farát, majd szépen óvatosan távolítsuk el a gerincet, hogy a nyak egésze megmaradjon.
Készítsük el a tölteléket. A vadhúsból készült kolbászt daráljuk le - az ilyen jellegű darálthús azért jó választás, mert sokkal ízletesebb lesz tőle az étel. Keverjük össze a darált húst az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojásokkal, a sárgabarackkal és a csipetnyi sóval és borssal.
Töltsük meg a libanyakat a húsmasszával. Fontos, hogy ne legyen túl tömött, mert a töltelék duzzad a sütés során.
A libanyakat hústűvel vagy konyhai cérnával varrjuk be, hogy a töltelék ne eshessen ki.
A töltött libanyakat tepsibe tesszük, és alá öntünk egy kevés vízet. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 2 és fél órán keresztül.
Közben többször megöntözzük a sütőben levő levével, hogy ne száradjon ki.