Tradicionális borsóleves
A borsóleves egy hagyományos magyar étel, mely az egész család számára ízletes és tápló lehet. Az elkészítése viszonylag egyszerű, csak időigényes. A levesnek sűrű állaga van, és általában kolbászzal és füstölt hússal készül.
Hozzávalók
- 500 g sárgaborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks répa
- 1 kisebb zellergumó
- 200 g füstölt hús (pl. szalonna vagy füstölt tar)
- kolbász
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, babérlevél ízlés szerint
- petemzöld a tálaláshoz
Eljárás
Az előző éjszaka beáztatjuk a borsót hideg vízbe.
Leszűrjük és hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott zöldségeket, a füstölt húst és a babérlevelet. Sózzuksozzuk, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük kb. 1 órán át, amíg a borsó a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Közben a kolbászt kis kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben megpirítjuk az olajon.
Ha a leves megfőtt, babérlevelet eltávolítjuk, majd botmixerrel összeturmixoljuk, hogy sűrű állagot kapjunk.
Hozzáadjuk a pirított kolbászkockákat, keverjük össze, majd még 5-10 percig főzzük.
Tálaláskor petrezselyemzölddel díszítjük.