Forrás: Pixabay: phuonghoangthuy
Tradícionális Pusztapörkölt
Számomra a pusztapörkölt a szombat esték igazi gyöngyszeme, amelyet kiváló minőségű hozzávalókból, sok szeretettel és türelemmel készítek. Kisgyermekkoromban Apám gyakran készített ilyet, így a recept a családban maradt tradíció.
Hozzávalók
- 800 g marhahús (felsál vagy lapocka)
- 2 Fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ks zöldpaprika
- 4 ks paradicsom
- 1 kiskanál pirospaprika
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál zsír (hallal ízesített zsír ajánlott)
- 2 dl vörösbor
- víz
Eljárás
Először is a marhahúst kisebb kockákra vágom, érdemes arra figyelni, hogy ne legyenek túl nagyok a darabok, mert akkor nehezebb lesz átsütni.
A zsírt egy nagy serpenyőben felhevítem, majd hozzáadom apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ezt addig pirítom, míg a hagyma aranybarnára sül.
A húst is a serpenyőbe teszem, és addig sütöm, míg minden oldala megpirul. Az egyenletes pirításhoz rendszeresen forgatni kell a húsdarabokat.
Ekkor jön a pirospaprika, amit gyorsan elkeverek a húsban, hogy ne égjen oda, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat. Sózom, borsozom és hozzáadom a felkockázott paprikát és paradicsomot is.
Fedő alatt, alacsony hőfokon főzöm tovább az ételt körülbelül 2 órán át, időközben néhányszor megkeverve.
Miután a hús megpuhult, beleöntöm a vörösbort, és fedő nélkül, nagyobb lángon sűrítem a mártást.
Még egy gyors kóstolás, és ha szükséges, sózom-borsozom, majd tálalom.