Forrás: Youtube
Túrós tejfölös pogácsa - vendégváró sós finomság
Amitől igazán különleges ez a sós finomság, a tésztába bőven gyúrt túró és tejföl. Annyira omlós, annyira lágy belül, a teteje pedig ropogós a sült sajtnak köszönhetően. Vigyázat, függőséget okoz!
Hozzávalók
A tésztához
- 1⁄2 kg liszt
- 25 dkg túró
- 2 dl tejföl
- 25 dkg puha margarin
- 5 dkg friss élesztő
- 1 ek só
A kenéshez
- 1 ks tojás
A tetejére
- 10 dkg sajt
Eljárás
A túrós pogácsa elkészítéséhez a lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, az olvasztott margarint, belemorzsoljuk az élesztőt és végül a sót is hozzáadjuk. Alaposan összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, konyharuhával letakarjuk, 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 2 centi vastagra nyújtjuk. Késsel vízszintesen és függőlegesen is bevagdossuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A felvert tojással megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk a pogácsákat. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.