:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/qGEsj0OuSb57222wdse0/44943e9364585e557ed388a82c1e01.png)
Forrás: canva
Tyúkhúsleves
A tyúkhúsleves a magyar konyha egyik alappillére, sokak számára gyermekkoruk emlékét idézi. Én magam is nagymamám receptje alapján készítem el ezt a finom, tápláló levest, ami bármely évszakban tökéletes választás.
Hozzávalók
- 1 Minden Tyúk
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só, bors
- 1 csokor zöldség (petrezselyemzöld, zellerzöld)
- tészta vagy levesbetét
Eljárás
Mossuk meg alaposan a zöldségeket és a tyúkot. A hagymát pucoljuk meg, a többi zöldséget hagyjuk héjastul, hiszen ez adja a leves ízének jellegzetes gazdagságát.
Terítsük el a tyúkot és a zöldségeket egy nagy, vastag falú fazékban. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje.
Hozzátesszük a babérlevelet és a fokhagymát, majd kevés sóval, borssal ízesítjük. Én személy szerint a húslevesembe nem teszek sok fűszert, hogy a zöldségek és a hús íze domináljon, de ez ízlés kérdése.
Lassú tűzön, lefedve főzzük a húslevest, ameddig a hús meg nem puhul (kb. 2-2,5 óra).
Amikor a hús megpuhult, szűrjük le a levest. A hús és a zöldségek így maradéktalanul hozzájárulnak a leves ízéhez. Ha túl gazdagnak találjuk az ízét, hígíthatjuk egy kevés vízzel.
A leszűrt levesben főzzük meg a tésztát vagy a levesbetétet, amit már csak a tálaláskor adjunk a leveshez.