Forrás: canva
Ünnepi sütőtökkrémleves
Ebben a hidegebb időjárásban gyakran készítem el ezt a sütőtök-krémlevest. Az ízesítése, a sütőtök édessége és a fűszerek melegsége valami fantasztikusan finom és összetett ízt ad a levesnek. Különleges, de egyszerű étel, amelyet családom és barátaim is imádnak!
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű sütőtök
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1 teáskanál currypor
- só, bors ízlés szerint
- 200 ml Tejszín
- Díszítésnek: tökmag, fűszernövények (pl. petrezselyem)
Eljárás
A sütőtököt mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki. Tipp: a sütőtök belsejében található magokat ne dobjuk ki, szárítsuk meg és pirítsuk meg a sütőben - finom és egészséges snacknek!
Egy tálat tegyünk a sütőbe, és a sütőtököt tegyük 180 fokra kb. 45 percre. Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a sütőtököket a sütőben, mert könnyen megéghetnek, ellenőrizzük a puhaságát rendszeresen!
Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a curryport.
Ha a sütőtök elkészült, kaparjuk ki a húsát és adjuk a hagymához. Öntsük fel az alaplével, főzzük össze, majd turmixoljuk le.
Adjuk hozzá a tejszínt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tipp: ha túl sűrűnek érezzük a levest, egy kis vízzel vagy alaplével higíthatjuk.
Tálaljuk a levest, díszítsük tökmaggal és friss fűszernövénnyel. Jó étvágyat!