Forrás: Youtube
Utánozhatatlan Rákóczi-túrós pite
Ez a tipikusan magyar desszert, a szabadságharcos fejedelem emlékére lett megalkotva és azóta is alapdarabnak számít a cukrászdákban.
Hozzávalók
Tészta
- 250 g finomliszt
- 50 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek szódabikarbóna
- 2 ks tojássárgája
- 200 g vaj
Krém
- 500 g tehéntúró
- 50 g porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ks tojássárgája
- 2 ek tejföl
- 1 ks citrom héj
- 3 ek búzadara
Összeállítás
- 4 ks tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 400 g sárgabaracklekvár
Eljárás
A tésztához az összes hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a hideg vajat. Ezt gyorsan összegyúrjuk.
Amint összeállt a tészta, fóliával becsomagolva berakjuk pihentetni a hűtőbe minimum 30 percre.
Közben a krémhez fogunk egy tepsit, majd a hűtőből kivett tésztát egyenletesen szétnyomkodjuk az alján. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 12-15 percre, amíg aranybarnára pirul a teteje.
A túrót botmixer segítségével krémesítjük, majd hozzáadhatjuk sorban a többi hozzávalót. Mehet bele a porcukor, a vaníliás cukor, két tojássárgája, a tejföl és a búzadara. Hozzáreszeljük még egy citrom héját, majd összekeverjük.
A sütőből kivett tésztát megkenjük a baracklekvárral. Ezután rákanalazzuk a túrós krémet, majd visszarakjuk a sütőbe 30 percre 150°C-ra.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd amikor már szépen habosodik, apránként hozzáadjuk a cukrot, míg kemény hab lesz belőle.
A tojáshabot habzsákba töltjük, és klasszikus keresztező mintákat rajzolunk vele a sütemény tetejére. A megmaradt lyukakat kitöltjük a baracklekvárral, majd ismét visszatesszük a süteményt 20 percre a sütőbe 120°C-ra, hogy a tojáshab megkeményedjen.
Amikor a sütemény elkészült, a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.