Forrás: FB: Sütemények és ételek - Tutirecept
Vadas gombóc recept
A vadas gombóc egy igazi klasszikus magyar étel, amely hagyományosan vadhúsból készül, de kiválóan helyettesíthető marhahússal is. A gombócok gyönyörűen ellensúlyozzák a vad ízét, a krumplipüré pedig tökéletesen kiegészíti az egészet. Próbáld ki ezt a receptet, amely garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését.
Hozzávalók
A vadashoz:
- 1 kg marhahús
- só, bors
- liszt
- olaj
- 500 g sárgarépa
- 200 g fehérrépa
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 ks babérlevél
- 10 szem egész bors
- mustár
- 100 g füstölt szalonna
- 100 g cukor
- 300 ml tejföl
A zsemlegombóchoz:
- 4 ks zsemle
- 400 g liszt
- 4 ks tojás
- 300 ml tej
- petrezselyemzöld
Eljárás
A húst szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és lisztbe forgatjuk.
Ezután olajban megsütjük.
Tegyük a húst egy nagy tepsibe.
Adja a húshoz a sárgarépát, a céklát, a vöröshagymát, a babérlevelet, az egész borsot, ízlés szerint sót, a mustárt és az apróra vágott szalonnát.
Öntse hozzá a vizet, és főzze addig, amíg a hús megpuhul.
Adjuk hozzá az összes elpárolgott vizet.
Vegye ki a megpuhult húst, a babérlevelet és a borsszemeket.
Ezután csepegtesse le a zöldségeket, és mindkettőt tegye félre.
Turmixolja össze a zöldségeket.
Karamellizálja a cukrot az olajban. Amikor a cukor megbarnult, öntsük a zöldségpürére, forraljuk fel, keverjük bele a lisztet, adjuk hozzá a félretett levet, és forraljuk fel.
Tegyünk 1 evőkanál lisztet a tejfölbe, és adjuk a mártáshoz. Forraljuk fel, és adjuk hozzá a húst.
Közben készítse elő a zsemléket, kockázza fel a zsemléket és pirítsa meg őket.
A lisztből, a tojásból és a tejből tésztát készítünk, hozzáadjuk a zsemlekockákat és az apróra vágott petrezselymet.
Formázzunk a masszából gombócokat, és főzzük ki őket vízben.