Forrás: Pexels
Vadas mártás háziasan
Az édes és fűszeres ízek tökéletes harmóniáját ötvöző vadas mártás, gazdag ízvilágú, ezáltal tökéletes kísérője lehet a legkülönfélébb ételeknek. Mindenki másként készíti, ezért érdemes lehet több receptet kipróbálni, hogy megtaláld az ízlésednek leginkáb
Hozzávalók
- 60 dkg marhahús
- 4 ks sárgarépa
- 2 ks petrezselyemgyökér
- 1⁄2 ks zeller
- 3 ek barnacukor
- 2 dl húsleves alaplé
- 11⁄2 dl vörösbor
- 4 ks babérlevél
- 4 ks borókabogyó
- 3 dl tejföl
- 1 ks vöröshagyma
- 1 teáskanál mustársó
- 8 szem bors
Eljárás
Szeleteljük fel a húst.
Ezután egy külön tálban keverjük össze az apróra vágott lilahagymát, mustárt, sót, borsot, babérlevelet és borókabogyót a pác elkészítéséhez.
Öntsük fel a keveréket borral, és adjuk hozzá a hússzeleteket, ügyelve arra, hogy minden szeletet teljesen bevonjon a pác. Fedjük le és tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy napig, de akár három napig is pácolhatjuk a maximális íz érdekében.
Főzés előtt vegyük ki a húst a pácból, és csepegtessük le a felesleges folyadékot. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, és néhány percig sütjük a húst, amíg mindkét oldala színt nem kap.
Ezután hozzáadjuk a meghámozott és apróra vágott zöldségeket, felöntjük a húsleves alaplével, sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul, körülbelül két órán keresztül.
Ha kész a szósz, eltávolítjuk a húst, a babérlevelet és a borókát, belekeverjük a barna cukrot és a tejfölt, és simára keverjük. Ha szükséges, édesítsük cukorral vagy adjunk hozzá egy kis ecetet, és főzzük még egy kicsit.
A mártást a hússal és az ízlés szerint választott köretekkel tálaljuk.